Psikoloji Nedir?

   Psikoloji; insanların nasıl düşündüğünü, hissettiğini, davrandığını ve öğrendiğini anlamaya adanmış bir bilim aynı zamanda bir uzmanlık alanıdır.

PSİKOLOJİ NEDİR?

Bir bilim dalı olarak psikoloji, insan zihninin ve onun geniş kapsamlı işlevlerinin ve etkilerinin incelenmesidir. Psikolojik araştırma; insani duygu, kişilik, zeka, hafıza, algı, biliş, dikkat ve motivasyonun yanı sıra bu insan işlevlerini ve davranışlarını yönlendiren biyolojik süreçleri anlamamıza katkı sağlar.

beyin
Jaye Van Kirk

Özünde psikoloji; insanların, toplulukların ve toplumların nasıl işlediğini araştırmakla birlikte onların gelişmelerine yardımcı olmanın yollarını daha iyi anlamak için bireyleri ve grupları inceler.

Psikolojinin amacı sadece insan düşüncesini ve davranışını incelemek değil;  aynı zamanda bu bilgiyi uygulamaya koymak için insanlara, topluluklara ve genel olarak topluma günlük sorunları çözme ve yaşam kalitesini iyileştirme konusunda yardımcı olmaktır.

Bu nedenle psikoloji; zihin sağlığının ve refahın iyileştirilmesi, öğrenme, performans, ilişkiler ve sosyal uyumluluk gibi gerçek yaşam sorunlarına çözüm bulmalarında insanlara ve toplumlara yardımcı olmaya adanmış bir bilim dalıdır.

Psikolojiyi düşündüğümüzde bazı zihinsel süreçlerden geçen insanlarla terapi seansları akla gelebilir. Esasen, terapi yalnızca zihinsel anlamda zor süreçler geçiren kişilere özgü değildir. İnsanlar hayatlarının her döneminde zorluk yaşasın veya yaşamasın terapiye ve psikolojik desteğe başvurabilirler. Çünkü terapi kişinin hayatını, varoluşunu, kimliğini ve yaşantısını anlamlandırma sürecidir. Bunun için travmatik olaylar yaşamış olmaya gerek yoktur.

Seans örneği
Stephanie DeAngelis

Bununla birlikte psikologlar; otistik davranışlar, travma sonrası stres bozukluğu, davranış bozuklukları ve öğrencilerin sınav kaygısının yanı sıra yüzlerce başka davranış dâhil olmak üzere geniş bir davranış yelpazesini inceler. Bu nedenle, çok geniş bir psikoloji tanımına ihtiyaç duyuyoruz.

   Psikoloji, davranışların ve zihinsel süreçlerin sistematik ve bilimsel çalışmasıdır. Bu tanımla ilgili önemli olan şey, terimlerinin her birinin geniş bir anlamı olmasıdır. Örneğin davranışlar, hem insanlarda hem de hayvanlarda gözlemlenebilir eylemleri veya tepkileri ifade eder. Davranışlar yemek yemeyi, konuşmayı, gülmeyi, koşmayı, okumayı ve uyumayı içerebilir. Doğrudan gözlemlenemeyen zihinsel süreçler ise düşünme, hayal etme, çalışma ve rüya görme gibi çok çeşitli karmaşık zihinsel süreçleri ifade eder. Bu geniş tanım uzmanlık alanlarıyla spesifikleşir. Psikoloji biliminin ve yapılan araştırmaların 4 ana hedefi vardır:

Psikoloji biliminin ve yapılan çalışmaların hedefleri

  1. Tanımlamak: Psikolojinin ilk hedefi, bireylerin çeşitli davranış şekillerini tanımlamaktır. Örneğin, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu yaşayan bir çocuğun davranışlarını tanımlayarak listelemek.
  2. Açıklamak: İkinci hedef ise o davranışın neden ortaya çıktığını açıklamaktır. Örneğin, yapılan araştırmalar sayesinde dikkat eksikliği ve hiperaktivitenin genetik aktarımdan kaynaklandığı tespit edilmiştir.
  3. Önceden Kestirmek: Söz konusu belirti ve davranışların ne şartlar altında ortaya çıktığının gözlemlenmesi ve tespit edilmesidir. Böylece kişi, kendinde semptom yaratan durum ve olayların bilincinde olur; davranışlarını buna göre kontrol edebilir.
  4. Kontrol: Psikolojinin nihai hedefi, bireylerin davranışlarını kontrol altına alabilmektir. Böylece hayatlarına devam edebilirler, işlevsel bir şekilde yaşamlarını sürdürebilirler.
Referans:

Kouyoumdjian H. & Plotnik R.(2011). Introduction to Psychology (9. Edition). Canada: Cengage Learning

Tavsiye Edilen Yazılar

11 Yorumlar

  1. Psikoloji alanında sahte psikologlarla uğraştığımız bu dönemde psikolojinin ne olduğunun hatırlatılması açısından çok açıklayıcı ve güzel bir yazı olmuş yazarımızın ellerine sağlık 🙂

    • Teşekkürler Şengül Hanım <3

  2. Eline sağlık Berru ♥ DOSTLAR, UNUTMAYIN Kİ PSİKOLOJİ KLİNİK PSİKOLOJİDEN VE TERAPİDEN İBARET DEĞİLDİR! 😂😂

    • kesinlikle! çok teşekkürler…

  3. Alan içerisinde çeşitli zorluklarla karşılaşıp -arada- umudumuz tükense de, yasamızın olmayışı bizi üzse de.. Neden psikoloji bölümünü seçtiğimin ve neyi amaçladığımın bilincine varmak ve yılmamak adına çok motive edici bir yazı olmuş. Ellerine sağlık Berru.

    • teşekkür ederim, çok haklısınız 🙂

  4. […] Psikoloji biliminin tamamında önem taşıyan etik konusu, klinik arenada uygulama yaparken, bir araştırmayı yürütürken, bunların bulgularını yayınlarken, okullarda uygulama yaparken, eğitim verirken, eğitilen kişileri denetlerken, çeşitli yöntemleri geliştirirken, sosyal davalarda, örgütsel ve kurumsal danışmanlık yaparken; kişileri, araçları ve yöntemleri de içine alan bir dizi konuyu içerir. […]

  5. […] Psikoloji bölümü, teorik bilgiyi ve uygulamaları birleştiren dersleri içerir. Dört senelik lisans eğitimi boyunca genelden özele adım adım ilerleyen bir ders sırası mevcuttur. Derslerin neler olduğu ve hangilerinin zorunlu veya seçmeli olduğu okuldan okula değişebilmektedir. Bizler sizin için genellikle tüm okullarda verilen temel derslere değinmeye çalıştık. […]


Bir Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir